3-221-350

Планината ви претставува предизвик?

Посакувате да ги истражите природните убавини на Македонија и Балканот? ВИЕ СТЕ НА ПРАВОТО МЕСТО !

ДПС „Трансверзалец“ е формиран 1998 година со цел да се потикне развојот на планинарските спортови во Скопје и Македонија преку понуда на квалитетни планинарски акции, ориентациони натпревари и планинско велосипедски тури. Целна група на планинарскиот клуб се сите планинари како и екологисти, студенти, ентузијасти и сите оние кои ја почитуваат и сакаат планината.Триезерски поход на Пелистер и Преспа

За завршеток на летото одиме на викенд со вистинско уживање на падините на прекрасната Баба Планина и националниот парк Пелистер, одејќи на поход на 3 езера: Големото и Малото од Пелистерски Очи и Преспанското Езеро, со искачување на врвот Пелистер и посета на прекрасните преспански села Брајчино и Љубојно. 16 September 2017


Водени Камен, Жеден

На 03.09.2017 (недела) во рамки на Планинарски предизвик „12 Врвови“, Планинарско Друштво Трансверзалец организира повторно искачување на врвот Водени Камен на планината Жеден. Акцијата е дел од проектот Планинарски предизвик "12 Врвови" кој беше трети врв за искачување во рамки на проектот. 03 September 2017


Ливадичко Езеро

На 02 Септември 2017, ДПС Трансверзалец- Скопје организира искачување на Ливадичко езеро, кое се наоѓа на крајниот североисточен дел од Шар Планина, под врвот Ливадица (2.491мнв) на надморска височина од 2.137 метри 02 September 2017


Стрижек, Јабланица

На 27.08.2017 (недела) во рамки на Планинарски предизвик „12 Врвови“, Планинарско Друштво Трансверзалец организира повторно искачување на врвот Стрижак на планината Јабланица. Акцијата е дел од проектот Планинарски предизвик "12 Врвови" кој беше десетти врв за искачување во рамки на проектот. 27 August 2017


Орле, Вишешница

На 26.08.2017 (сабота) во рамки на Планинарски предизвик „12 Врвови“, Планинарско Друштво Трансверзалец организира повторно искачување на врвот Орле. Акцијата е дел од проектот Планинарски предизвик "12 Врвови" кој беше петти врв за искачување во рамки на проектот... 26 August 2017

Прегледај го извештајот

Лисец, Осоговски Планини

21 August 2017, 02:32

На 12.08.2017 во рамки на Планинарскиот предизвик „12 Врвови“, Планинарското Друштво Трансверзалец го повтори искачувањето на врвот Лисец (1.527 мнв) кој е дел од Осоговските планини. Фотографии на Горан Трпчевски.

Прегледај го извештајот

Патека Вргањ - Јелачки Црн Врв

21 August 2017, 02:32

На 06.08.17г. ДПС Трансверзалец го искачи Јелачки Црн Врв на Шар Планина. Акцијата започна од планинарскиот дом Смрека преку патеката Вргањ се до Јелачки Црн Врв. Учесниците во акцијата уживаа во прекрасното време и брјо

Прегледај го извештајот

Веливар, Дешат

21 August 2017, 02:32

На 13.08.2017 во рамки на Планинарски предизвик „12 Врвови“, Планинарското Друштво Трансверзалец го повтори искачувањето на еден од највисоките врвови предвидени во предизвикот - Веливар на планината Дешат, висок 2.373 м

Дали сте спремни да излезете викендов од урбаната средина ? Да!